
Málokto vie, že Vietnam je druhým najväčším producentom a vývozcom kávy vo svete hneď za Brazíliou pričom má 25x menšiu rozlohu. Avšak až 97% vypestovanej kávy v tejto krajine sa radí pod robustu ( canephora ), v ktorej produkcii patrí tejto krajine dokonca neohrozené prvé miesto. Vietnamská robusta je neoddelitelnou súčasťou svetových značiek, ktoré vyrábajú instantnú kávu ako napriklad Nescafé alebo Tchibo.
Dôvodom prečo majú robustové kávové stromy tak veľké zastupenie vo Vietname je niekoľko. pestujú sa omnoho jednoduchšie v nižších nadmorských výškach, produkujú viac plodov a sú odolnejšie proti škodcom. Produkcia pre kávovú sezónu 2017/2018 sa odhaduje na 1,72 milliónov ton čo predstavuje 10%-né zvýšenie oproti sezóne minulej.
História Vietnamskej kávy
Francúzski kolonisti priviezli kávu do krajiny už v roku 1857 ale skutočný nárast produkcie sa datuje od začiatku 20. storočia kedy sa stala veľmi významnou časťou priíjmov Vietnamu. Produkcia sa úplne zastavila počas vojny a v roku 1975 po jej skončení vietnamská vláda celé toto odvetvie zoštátnila.
Po reforme v roku 1986, ktorá so sebou priniesla možnosť súkromného vlastnícva začalo kávove odvetvie vo Vietname skutočne prekvitať. Ešte v roku 1994 žilo 60% vietnamcov pod hranicou chudoby, zatiaľ čo dnes je to už iba 10%. Veľkú zásluhu na tom má práve export kávy. V rokoch 1996 až 1998 boli založené dve najznámejšie značky Trung Nguyen a Highlands Coffee, ktoré veľmi úspešne fungujú dodnes. Hlavným mestom kávy sa stalo Buon Ma Thuot v provincii Dak Lak nachadzajúce sa v centálnej časti Vietnamu.

Rituál pitia kávy vo Vietname
Keď som do Vietnamu pred vyše 1,5 rokom dorazil, káva do môjho každodenného života nepatrila. Za vyše 30 rokov som si možno zopárkrát uchlipol od rodičov alebo priam výnimočne vypil celú šálku pri rodinných oslavách. Dočasným konzumentom tohto lahodného moku som sa stal ako typický „zodpovedný“ študent, ktorý necháva všetko na poslednú chíľu pred odovzdávaním diplomovej práce a štátnicami. Ale pitie kávy, jej kultúra a vysedávanie v kaviarňach mi bolo cudzie. To všetko sa príchodom do Vietnamu zmenilo.
Metóda prípravy tradičnej vietnamskej kávy „phin“ je unikátna. Pije sa prekvapkávaná pomocou kovového filtra a vo väčšine prípadov s kondenzovaným mliekom a ľadom „cà phê sữa đá“. Dodnes si spomínam ako som si ju objednal viacmenej iba náhodou (bol to jediný nápoj, ktorý som dokázal vo vietnamskom menu identifikovať). Moja nemotornosť nárábania s filtrom síce zapríčinila, že som tam bol za atrakciu a polovicu z nej nechcene vylial ale mladá vietnamská čašníčka sa iba pousmiala a pomohla v tejto ťažkej situácii. Bol som naozaj veľmi príjemne prekvapený a táto skúsenosť sa podpísala pod túžbu ďalej experimentovať a spoznávať.

Najviac zarážajúce mi prišlo, že vietnamci sú schopní vychutnať si svoju kávu na svojích miniatúrnych stoličkách naozaj kdekoľvek na ulici a množstvo preplnených kaviarní mi vyráža dych dodnes.

Skutočné obzory naozaj výnimočnej kávy mi otvorila až úplná náhoda. Mladé farmárske dievča z jedného kmeňa vietnamských minorít situovaných v oblasti centrálnych vietnamských vrchov mi navždy zmenilo život a pohľad na kávu.
Kultivácia naozaj kvalitnej arabicy tu zažíva posledných pár rokov skutočnú revolúciu. Zlepšuje sa informovanosť a vzdelanie farmárov, techniky spracovania ako aj infraštruktúra. Výsledkom sú prvé zbery, ktoré zodpovedajú naozaj prvotriednej svetovej kvalite, ohodnotené nezávislými znalcami SCAA v rozmedzí 85-89 bodov. My vám sprostredkujeme príležitosť dopriať si potešenie z najlepšej kávy tohto svetového giganta medzi prvými.
2018
- 0